INNEBÖRDEN AV BEGREPPET KONFERENS

Innebörden av begreppet konferens

Ordet ”konferens” har du säkert hört många gånger. Antagligen har du kanske blivit inbjuden och varit på en del konferenser genom åren. Men vad är egentligen en konferens? Finns det olika slags konferenser?

Idag används ordet konferens väldigt brett, så det är inte så konstigt att det kan vara lite svårt att förstå exakt vad en konferens innebär. Men enkelt förklarat så kan man säga att konferens är en sammankomst där människor samlas och diskuterar ett speciellt ämne. Vanligast är kanske att tänkta på den klassiska företagskonferensen med jobbet, men det kan också vara alltifrån seminarium till stora konvent och symposion, det vill säga akademiska konferenser.

Funderar du på att planera in och boka in en konferens? Då kan det vara bra att veta skillnaden! I Sverige hålls årligen många konferenser av i olika storlekar och varianter, så det finns gott om inspiration till ditt val.

Ändamålet är det viktigaste med konferensen

För att kunna förstå skillnaderna mellan de olika konferenstyperna så måste vi börja med att förstå vad de har gemensamt. Det alla konferenser har gemensamt är att sammankomsten har ett tydligt syfte. Det kan handla om att forskningsvärlden samlas för att diskutera ett fynd eller att arbetsteamet träffas en helg för att gå igenom hur verksamheten kan utvecklas framöver. För att en konferens ska bli lyckad och gynnsam krävs det noga planering när det kommer till allt ifrån lokal till dagordning. Även om lokalerna skiljer sig åt har de alla gemensamt att de behöver vara anpassande utifrån sammankomstens storlek och syfte.

Konferenser av olika slag

Den vanligaste konferenstypen är troligtvis den interna konferensen där ett företag eller en organisation samlas för att diskutera sin verksamhet och ta fram förslag på hur den kan vidareutvecklas. Då brukar dagordningen bestå av föreläsningar, diskussioner i grupp, olika övningar och kanske en rolig teambuildning-aktivitet.

En akademisk konferens, eller symposium som det kallas, brukar samla deltagare från olika universitet och organisationer. Då brukar fokuset vara ett specifikt forskningsområde och det huvudsakliga syftet med sammankomsten kan vara att till exempel presentera ett nytt forskningsresultat. En akademisk konferens innehåller ofta föreläsningar av experter inom fältet och seminarium för fördjupande diskussioner som huvudpunkter på dagordningen.

I takt med digitaliseringen, och kanske främst på grund av pandemin, har virtuella konferenser blivit allt vanligare. Det är smidigt att med hjälp av internet kunna samla experter, deltagare och kunniga från hela världen utan att behöva lämna kontoret eller ens sitt hem. Under en virtuell konferens brukar föreläsningar och intervjuer vara de vanligaste punkterna på agendan, men om konferensen utgår från lokaler med rätt utrustnin och teknik så går det även att anordna exempelvis interaktiva diskussioner och intervjuer med hjälp av drop-in-videokonferenser.

Konferenser för företag, symposium och virtuella konferenser är alltså tre av de vanligaste konferenstyperna. Men kom ihåg att antalet konferensformer egentligen är lika många som det finns olika organisationer. Därför är ingen konferens den andra lik.

Så för att sammanfatta… Vad är en konferens? Hur ser man till att en konferens blir lyckad? En konferens är en samling av människor, oftast från en eller flera organisationer, som fördjupar sig i ett specifikt ämne och diskuterar det. Med noggrann planering och rätt val av konferenslokaler så får du alla förutsättningar för att din konferens ska bli lyckad!

När det är dags för er att planera in en konferens är ni varmt välkomna till oss på Steningevik. Vår konferensanläggning ligger i ett naturskönt område precis intill Mälaren, men bara 8 minuter bort från Arlanda. Hos oss hittar du allt som behövs för en lyckad konferens! Vi har erfarenhet av konferenser av alla dess slag, och hjälper dig gärna med mycket mer än konferensbokningen.

Besök oss på sociala medier

DU HITTAR OSS HÄR

Boka Konferens Kontakta oss