3 KRITERIER FÖR EN AVDRAGSGILL KONFERENS

3 kriterier för en avdragsgill konferens

Visste du att det är olika skatteregler för en konferens och en nöjesresa med jobbet? Till skillnad från nöjesresor är konferenser nämligen avdragsgilla, men då måste ett par olika regler och kriterier uppfyllas. Vi hjälper dig!

Undvik förmånsbeskattning för dina anställda

Att resa i väg på konferens, umgås med kollegorna och göra roliga aktiviteter tillsammans är ett riktigt framgångsrecept för att bygga ett starkt arbetslag. En bra konferens eller studieresa bör alltid innehålla dessa inslag av avkoppling och aktiviteter, men för att räknas som skattefri så behöver mer tid faktiskt läggas på arbetsrelaterade ändamål. Enligt Skatteverket så ska sådant som möten, jobbrelaterade uppgifter och utveckling fylla minst 6 timmar av varje konferensdag. En resa där för större fokus läggs på nöje är alltså inte en konferens enligt Skatteverket, och kan därför behöva förmånsbeskattas.

Skatteverket har tre kriterier för vad som räknas som just en konferens, och därmed blir avdragsgill för konferensdeltagarna.

  • Konferensen/resan ska ge nytta och vara ekonomiskt motiverad för företaget.
  • ”Matnyttiga” och arbetsrelaterade uppgifter måste fylla minst 6 timmar av varje konferensdag.
  • En konferens eller studieresa som pågår längre än en vecka ska innehålla minst 30 timmar effektiv arbetstid, jämnt utspritt över konferensen.

Vad får man inte glömma inför och under konferensen?

Så vad kan du som arbetsgivare göra för att säkerställa att dina anställda och kollegor inte behöver skatta för något som ska vara avdragsgillt? Det enklaste sättet att uppfylla Skatteverkets krav är helt enkelt att planera bra. Och inte bara i ditt eget huvud – var också noggrann med att upplägget för planerade möten och aktiviteter är tydligt nedskrivet och sparat.

Ett ordentligt underlag är nämligen alltid bra att kunna visa upp för Skatteverket, om de av någon anledning behöver ifrågasätta om resan syfte var arbetsrelaterat eller för nöje. Ni måste också kunna motivera vad som gjorde konferensen nyttig för ditt företag eller organisation, bland annat om ni har konferensen hölls på ett uppskattat turistmål. Därefter måste planeringen självklart följas för att vara giltig, så passa på att ta anteckningar och fota dina glada kollegor på konferensen!

Sammanfattningsvis finns alltså tre olika kriterier som måste uppfyllas för att dina anställda inte ska behöva förmånsbeskatta för företagets jobbresa. Att dessa krav har uppfyllts kan du som planeringsansvarig eller chef behöva visa underlag för, och du ska dessutom kunna motivera resans nytta för företaget.

Avdragsgill konferens på Steningevik

På Steningeviks konferensanläggning gör vi det lätt för dig planera en proffsig, rolig och avdragsgill konferens. Vi erbjuder smarta möteslokaler, teknik och konferensrum som gör det lätt för er att fylla dagen med roligt arbete – innan ni testar på våra aktiviteter, njuter av naturen och äter middag lagad av våra prisbelönta kockar. Välkommen till Steningevik!

Besök oss på sociala medier

DU HITTAR OSS HÄR

Boka Konferens Kontakta oss