ROLIGA ÖVNINGAR PÅ KONFERENSEN SOM ÖKAR TEAMBUILDINGEN

Roliga övningar på konferensen som ökar teambuildingen

En bra konferens blandar jobb med roliga aktiviteter tillsammans med kollegorna. En bra chef vet att utveckling och mål inte kan uppnås bara genom att syssla med sina arbetsuppgifter, utan att det är lika viktigt att arbetsgruppen är samspelta och stöttar varandra.

Roliga övningar för dig och dina kollegor på konferensen

Teambuilding aktiviteter och roliga övningar är ett vanligt inslag på konferens. Vilka aktiviteter man vill göra kan anpassas efter hur stor gruppen är och vilket syfte man har med övningarna. Här har vi tagit fram förslag på roliga övningar till konferensen som passar olika grupper, som du och dina kollegor kan inspireras av!

1. Frågesport eller tipsrunda

Det kanske inte låter så spännande med en ”vanlig” frågesport och för vissa kan det kännas jobbigt att tävla i allmänbildning. Därför vill vi slå ett slag för en annorlunda tipsrunda där frågorna i stället för allmänbildning handlar om er – eller något annat roligt kopplat till jobbet!

Kanske en minnestävling om året som gått på kontoret? Kanske para ihop bilder på rätt kylskåp till rätt kollega? Kanske ett roligt quiz om just er bransch och allt det där som just NI borde veta bäst, men som är lätt att glömma under lek och stress?

Frågesport är en rolig övning på konferensen där ni lär känna varandra bättre och kan tävla i lag, kanske med kollegor du sällan träffar annars. Om ni dessutom gör det till en tipsrunda kombinerar ni leken med frisk luft och promenad.

2. En ovanlig sport

Det finns många som inte gillar att tävla i sport och att behöva prestera fysiskt. Därför tipsar vi om att göra roliga övningar med sportinslag på konferensen, men där målet inte nödvändigtvis behöver vara att vara starkast, snabbast eller kunna hoppa högst.

Testa i stället roliga övningar med sportinslag där samarbete krävs under konferensen! Deltagarna kan till exempel delas in två och två där en person har ögonbindel och den andra ska guida sin lagkamrat rätt i en hinderbana eller lyckas få denne att sparka en fotboll i mål. Inte bara är det väldigt roligt, det ökar också samarbetsförmågan och tilliten mellan medarbetarna.

Vill man inte tävla i lag finns många individuella klassiska lekar och sporter som kräver mer teknik än styrka, såsom stövelkastning, limbo eller pilkastning.

3. Stafett med stationer

På de flesta jobb är inte det viktiga att alla är bra på precis samma saker, utan att man kompletterar varandras styrkor i ett arbetslag. Att peppa sin kollega på konferensen till att få skina på de roliga övningar som just den personen känner sig bra på ökar självförtroendet hos både individ och grupp.

En perfekt aktivitet för detta är lagstafett med olika stationer. Stationerna kan utformas på det sätt som passar er och kan ske både utomhus och inomhus, men det viktiga är att tänka på att variera varje station. Du kan till exempel ha en station med pussel eller gåtor, en där man ska springa och en station som kräver precision och tålamod.

4. Bäst i test

Har du någon gång sett programmet Bäst i test på TV och tänkt ”det där vore kul att testa!” så kan en konferens vara ett utmärkt tillfälle. Bäst i test handlar om att individuellt eller i grupp lösa olika uppdrag. Vinnaren är den som utför ett godkänt test på snabbast tid, närmast utsatt tid eller genom att samla på sig flest poäng.

Samla inspiration från tidigare program eller hitta på egna tester och utmana kollegorna. Utse en testledare som även kan agera domare och kör i gång!

5. Träna på att kommunicera

Kommunikation går att träna på många sätt, men en rolig variant som funkar bra på konferens är leken vi kallar ”Kommunicera mera”. Dela in gruppen i mindre grupper och tilldela en person i varje grupp en färdigbyggd legoskulptur. Den personens uppgift blir sedan att guida sina gruppmedlemmar till att bygga en exakt kopia av skulpturen enbart genom att beskriva den verbalt, övriga gruppmedlemmar får inte se skulpturen.

Personen som instruerar får träna på sin förmåga att kommunicera tydligt medan övriga gruppmedlemmar behöver lyssna och samarbeta. Det lag som på snabbast tid fått ihop en exakt skulptur vinner.

6. Mobiljakter

Det finns flera roliga och spännande mobiljakter, uppdrag, att lösa i din mobiltelefon. Uppdragen är flexibla och går att göra var och när som helst, en perfekt teambuilding aktivitet!

Ett förslag är mobileventet ”Spionjakten” som Grapevine.nu har tagit fram. Två skumma spioner har stulit en företagshemlighet och det är upp till er att fånga dem. Spelet handlar om att lösa ett fall genom att lösa roliga och ibland lite kluriga frågor längs vägen.

7. Brädspel

Ägna en timme av ert företagsevenemang åt brädspel. En trevlig aktivitet som alla kan vara med på! Välj ett brädspel med utmaningar som kan skapa äkta relationer mellan medarbetare.

8. Roliga lekar

Har du hört talas om mördarleken med blink? Eller Lös det? Två otroligt lätta lekar som livar upp stämningen på konferensen utan att någon som helst planering krävs. I mördarleken med blink väljs en detektiv ut och han eller hon lämnar rummet i 30 sekunder. De andra spelarna bestämmer sig för en mördare och detektiven återvänder. Alla står nu i en cirkel och detektivens enda ledtråd är att när mördaren blinkar på någon, så faller de ner ”döda”.

Lös det är en annan snabb lek som går ut på att alla deltagarna delas in i lag. Lagen ska därefter sortera sig själva efter ålder, längd, namn eller vad som helst. Det lag som snabbast och mest exakt kan sortera sig själva vinner!

9. Håll uppe energin med rörelse

Lägg in aktiva pauser under konferensen för att bibehålla deltagarnas energi och engagemang. Dessa pauser ger också tillfälle till diskussion och snack mellan kollegor, vilket i sig bidrar till bättre sammanhållning i gruppen. Vi rekommenderar några enkla stretchövningar och rörelseövningar, som att tillexempel ta några ordentliga simtag med armarna, rotera överkroppen, gör några utfallssteg eller skoja till det genom att gå korsgång genom rummet. Övningar som den sista tenderar leda till många glada skratt och blir en naturlig paus från konferensens viktigare ämnen.

10. Kommunicera utan att prata

Den perfekta övningen för att öka samarbetsförmågan i en arbetsgrupp. Det går utmärkt att anpassa övningen för hela gruppen eller i uppdelade grupper om två till fyra personer. 

Övningen går ut på att gruppen får olika instruktioner, till exempel att ställa sig i längdordning, efter ålder eller vem som arbetat längst i företaget. En enkel uppgift, men som blir betydligt svårare i och med att gruppmedlemmarna inte får prata med varandra.

11. Ta ”en runda”

En givande övning att antingen starta eller avsluta konferensen med är den så kallade ”rundan”. Ta en runda genom rummet där var och en av deltagarna får prata, till exempel om hur man upplevt konferensen, vilka positiva saker man tar med sig därifrån, vad som känns utmanande med de beslut som fattats (eller inte fattats), hur man mår, eller precis vad som helst! Rundan inkluderar alla och deltagarna får möjlighet att prata och berätta vad de tycker och känner. Den här övningen passar både sociala grupper likväl som lite mer försiktiga.

12. Övningen ”hur kom vi hit?”

En övning som passar er som siktar stort. Utgå från ett scenario, säg 5 år fram i tiden, där ert företag utgör första sidan på en viktig tidning med ett stort, läskigt eller enormt mål för där ni önskar vara om 5 år. Dela därefter in er i mindre grupper och gör en plan för hur ni arbetar och vad som möjliggör för er att ta er till ert mål och den stora artikeln. Vad händer under år 1, 2 och så vidare, som till slut leder er till målet? 

En rolig och nyttig övning som inkluderar och motiverar medarbetarna till att arbeta mot stora mål.

13. Bjud in till en föreläsning

Inspirera dina medarbetare genom att bjuda in en extern föreläsare till konferensen. Välj en föreläsare som kan inspirera er till att ändra på någonting, arbeta hårdare, exkludera eller inkludera, eller helt enkelt uppnått liknande mål om de ni strävar efter. En god idé kan vara att diskutera möjliga ämnen eller föreläsare med dina medarbetare innan du bokar, ju fler föreläsare som finner föreläsaren intressant – desto mer får ni med er därifrån.

Roliga övningar för teambuilding

Teambuilding och roliga övningar på konferens behöver alltså inte kräva så stor allmänbildning, fysisk styrka eller dyra inköp. Det viktiga är att lyssna på och peppa varandra – vilket inte bara ger en bättre sammanhållning under lekarna utan också på arbetsplatsen!

Besök oss på sociala medier

DU HITTAR OSS HÄR

Boka Konferens Kontakta oss